Utbildning i Japan

Hallo! Läser just nu på Wikipedia om utbildning i Japan. Känner mej tvungen att klistra in det här i mitt inlägg:
***
I Japan har utbildning länge spelat en viktig roll i samhället. Redan 1872 infördes obligatorisk skolgång, som ett led i moderniseringssträvandet som kom i och med meijirestaurationen. I stort sett hela befolkningen förmodas ha varit läskunnig redan vid 1900-talets början. En demokratisering av skolan inleddes efter andra världskriget, under den amerikanska ockupationen av Japan. Det system med 6 + 3 år av obligatorisk utbildning följt av 3 + 4 år av frivillig utbildning som etablerades då gäller än idag.
***
Den obligatoriska skolgången består av 6 år shōgakkō (motsvarande svenskt låg- och mellanstadium) och 3 år chūgakkō ("mellanskola", motsvarande svenskt högstadium). Efter detta följer tre års frivillig, avgiftsbelagd fortsättningsskola, kōkō (motsvarande gymnasiet) dit så många som 96% av japanerna fortsätter. Omkring 30% fortsätter därefter till den vanligtvis 4 år långa högre utbildningen och ett av Japans 580 olika daigaku (universitet) eller ett av 660 yrkesinriktade högskolor med kortare (oftast 2-3 år) utbildning, tankidaigaku (ungefärlig översättning, korttidsuniversitet). Intagning sker generellt med att man gör ett antagningsprov till varje enskilt universitet man är intresserad av, och först sedan efter att man blivit antagen och valt universitet kan välja vad det är för ämnen man vill studera. Skoluniformer ett obligatorium fram till universitet.
***
Japanska skolor är omtalade i västvärlden för att de ska ha en jämförelsevis hård disciplin. Sant är att en japansk skolungdom går till skolan hela 243 dagar om året, till skillnad från en svensk som går 180. Det är också sant att många tvingas gå i så kallad juku, extraskola, och att japanska elever trots oftast större klasser klarar sig bra i internationella kunskapsjämförelser.
***
Jag är en sån där person som gillar, eller nästan älskar att gå i skolan. Men jag skulle inte vilja gå 243 dagar om året i skolan! Däremot att man kunde få börja skolan lite tidigare efter sommarlovet, men isåfall ha korta dagar.
Någon annan än jag som gillar/älskar att gå i skolan och lära sej saker? ^w^
***
Uppdatering: Räknade precis ut att japanska skolelever går 63 dagar längre i skolan än vi svenska skolelever. Med andra ord; ungefär två månader. Det är ganska mycket ;o

***

Uppdatering: Upptäckte nu att personen som skrivit det här i wikipedia stavat fel på skoluniformer(personen skrev skoluniformär)så jag ändrade på det.
Om ni nån gång ser ett stavfel i min blogg så skriv en kommentar så att jag kan ändra på det så fort som möjligt! ^w^

Kommentarer
Postat av: Nea

Vrf länkade du en massa saker på wikipedia? xD

2011-04-26 @ 17:50:34
URL: http://neathecookiemonster.blogg.se/
Postat av: Nea

Sv, Sv: Okej xD

2011-04-26 @ 19:58:19
URL: http://neathecookiemonster.blogg.se/
Postat av: ミネア

ÅH, när jag gick i skola i Japan hade vi typ bara hälften så långt sommarlov än här i Sverige, inget höstlov heller :(

2011-06-17 @ 18:28:44
URL: http://mineayumi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0